Levandulář - receptář

Levandulová bábovka s tvarohem a mrkví

Levandulová bábovka s tvarohem a mrkví

Suroviny:

250g mouky (lze použít pšeničnou, ale klidně směs vašich oblíbených, např. pohankové, kukuřičné, mandlové, apod.)

250g plnotučného tvarohu (vanička, lze nahradit i zakysanou smetanou)

125g másla

80g kokosového oleje

100g třtinového cukru

80g medu (můžete použít agávový sirup)

1 velká mrkev (nastrouhat na jemno)

3 vejce

1 prášek do pečiva

kapka levandulového oleje

špetka mletého levandulového květu

moučkový cukr na ozdobu (popř. levandulová cukrová glazura – cukr moučka, citronová šťáva, kapka levandulového oleje)

Postup:

Formu na bábovku vytřeme kokosovým olejem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180°C

V míse šleháme máslo, kokosový olej a cukr, postupně přidáváme žloutky. Vyšleháme  nadýchanou hmotu, přidáme med, tvaroh, nastrouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, kapku levandulového oleje, špetku mletého levandulového květu a vymícháme poměrně hustou hmotu.

Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Naplníme formu a pečeme v troubě asi 45 – 55 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka dostatečně propečená.

Po vyjmutí z trouby na chvíli odstavíme a potom vyklopíme. Poprášíme moučkovým cukrem nebo polijeme levandulovo-cukrovou glazurou.

Nejlépe podáváme s levandulovou kávou. Dobrou chuť!


                                                                      Terezčiny levalinky

 

Terezčiny levalinky - levandulové pralinky

Suroviny:

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu výroby pralinek.

1/2 hrnku raw kakaového másla (v pevném stavu)
1/2 hrnku nepražených a nesolených kešu ořechů
2 - 3 lžíce medu
1/4 lžičky mleté vanilky

květ levandule – přiměřené množství do každé pralinky

Kakaové máslo nasekáme na drobné kousky a rozpustíme v rendlíku umístěném v horké vodní lázni. Kešu ořechy dáme do robotu a mixujeme dokud nevznikne pasta. Do pasty přidáme rozpuštěné kakaové máslo, med a vanilku a opět mixujeme tak dlouho, až se všechny suroviny propojí. Připravíme si formu na pralinky (doporučujeme silikonovou) a na dno každého otvoru formy umístíme několik kvítků levandule a zalijeme čokoládovou hmotou. Formu umístíme do lednice a necháme pralinky ztuhnout.

 

Teď už stačí jen pralinky naservírovat vašim hostům a buďte si jisti, že je tento dezert v mnohém překvapí. Nebo pralinky můžete vložit do dárkové krabičky a potěšit nevšedním, vlastnoručně vyrobeným dárkem někoho, koho máte rádi.


Tip: Kvalita květu levandule zásadně ovlivní výslednou chuť pralinek, proto vybírejte opravdu pečlivě. Doporučujeme květ levandule lékařské z naší Levandulové farmy z jižní Moravy, protože její kvalita je opravdu prvotřídní.


Zadáno pro ženy: Tyto pralinky jsou opravdu skvělou kombinací surovin, které přispějí k vašemu uvolnění a zklidnění, např. po náročném pracovním dnu nebo právě v den, kdy se věnujete jen sama sobě, a proto nás  nepřekvapí, když si je uschováte jen sama pro sebe. Nebojte, nikomu to neřekneme.

    Levandulové ravioli podle Blanky

     

Levandulové ravioli podle Blanky

Levandulové ravioli

(4 porce)

Suroviny:

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 vejce

1 lžička olivového oleje

¼ lžičky mletého levandulového květu

několik lžic vody (podle potřeby)

Náplň:

150g mozzarelly

150g ricotty

¼  lžičky mletého levandulového květu

hrst čerstvých bazalkových listů

1 žloutek

sůl a pepř

Na servírování:

olivový olej

máslo

50g parmezánu (popř. jiného tvrdého sýra)

listy bazalky na ozdobu

 

POSTUP:

Těsto:

Mouku, levandulový květ, olivový olej a vejce dáme do mísy. Přidáme několik lžic vody a vidličkou promícháme, abychom viděli, zda je potřeba přidat další vodu. Z dostatečně vlhké směsi hněteme  těsto. Po spojení všech surovin dohromady, přeneseme bochánek na pracovní plochu a pokračujeme v hnětení.  Tato fáze přípravy je velmi důležitá. Těsto hněteme poměrně dlouhou dobu dokud není úplně hladké, vláčné a nelepí se (cca 20 minut). Zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout.

 

                          

Náplň:
Ricottu, nastrouhanou mozzarellu, žloutek dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme levandulový květ a hrst bazalkových listů. Směs smícháme, aby se nám suroviny propojily.

                            

Výroba raviol:
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme do tvaru obdélníku. Polovinu placky poklademe náplní. Potom překlopíme druhou polovinu placky a vykrajujeme kolečka. Okraje raviol stlačíme po celém obvodu vidličkou. Opakujeme dokud nespotřebujeme všechno těsto.

                       

                       

 

Hotové ravioli vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 7 – 10 minut (podle velikosti a množství náplně).        

                    

 

Po uvaření vyjmeme, dáme do mísy a pokapeme několika kapkami olivového oleje. Servírujeme přelité máslem, postrouhané parmezánem a ozdobíme několika lístky bazalky.

                                          
                                                        Dobrou chuť!

 Cheesecake s jaholádou

Cheesecake s jaholádou

Recept

 

Korpus:

160 g máslových sušenek

cca 80g rozpuštěného másla

 

Krém:

250 g mascarpone

250g zakysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

200g jaholády (případně můžeme nahradit kakaovou hmotou spolu s 1x jaholádou)

sladidlo dle chuti

 

 

Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme a spojíme s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dáme ztuhnout do lednice.

 

Jaholádu rozpustíme ve vodní lázni a dáme zchladnout. Mascarpone, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání mixujeme několik minut tyčovým mixérem do zhoustnutí. Přidáme schládlou čokoládu a osladíme podle chuti.

 

Směs dáme na korpus a dáme do lednice ztuhnout. 

 


 

 

 

Copyright 2013 © Lavandia s.r.o.. Zásady ochrany osobních údajů

Created by GRAWEB