Destilace éterických olejíčků

Po sklizení políčka se může zdát, že je těžká práce za námi, ale naopak, teprve to pro nás vše vlastně začíná. Po sběru se všechna levandule suší, mlátí (za pomocí stroje podobného mlátičce na obilí se oddělují květy od stonků) a následně se květy odprašují, aby byly krásně čisté a my je mohli použít na zpracování do našich produktů. 

Další várku levandule očistíme a používáme na éterické oleje. Ty vyrábíme parní destilací. Slávek a Luboš u nás destilují olejíčky už třetím rokem, jde jim to tedy pěkně od ruky. Jednu nádržku naplní celou rostlinami levandule, včetně stonků a květů. Tlak páry prochází přes nádržku s levandulí a postupně se tak uvolňuje a odpařuje z rostlin esenciální olej. Pára i s olejem pak putuje do další nádržky, kde se díky olejovým vlastnostem odděluje esenciální olej a květinová voda. Obojí se pak už jen slévá do kontejnerů a používá na výrobu dalších produktů (éterické oleje používáme třeba i do našich svíček a vosků).

Éterické oleje i květinové vody pak skladujeme a prodáváme ve tmavých fialových lahvičkách, to aby byly účinné složky chráněny před UVA zářením a neznehodnocovala se kvalita olejíčku.

Všechnu práci děláme u nás ve Starovičkách sami a ručně, můžeme tak zaručit, že naše éterické oleje jsou 100% čisté a 100% přírodní, v nejvyšší bio kvalitě z naší vlastní levandule, nemíchané s žádnými jinými složkami. 

 

Grafický návrh vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.