Jak na přírodní repelenty pomocí levandule

Léto je tu v plné síle. Dlouhé dny plné sluníčka, vychlazené (levandulové) limči, pohody u vody, na zahradě nebo výlety do přírody. S tímto vším ale bohužel přichází i hejna komárů a ostatního hmyzu. A přesně v tento moment saháme po repelentu.

Aby účinně a dlouhodobě repelent odlákal všechen hmyz, je většinou plný chemikálií. Ale jde to i jinak, přírodní cestou. A protože si repelent ve velkých vrstvách šplícháme na tělo a nechtěně jej i vdechujeme, je lepší používat naturální a šetrné složky k naší pokožce. A jak je vlastně možné, že i přírodní repelenty tak skvěle fungují? Květiny si přirozeně vytváří obranné složky před různými bakteriemi, plísněmi a hmyzem. Tyhle složky pak pomocí destilace získáváme do našich éterických olejů, a právě proto fungují. 

Pokud se nechystáte si repelent vyrobit, vyzkoušejte jednu z našich květinových levandulových bio vod. Květinové hydroláty prodáváme ve tmavé skleněné lahvičce (pro ochranu před UV zářením a znehodnocením olejíčku) se střičkou. Na e-shopu i v prodejně najdete dva druhy květinových vod, z Levandule lékařské i z Lavandinu. Úžasná je všestrannost těchto hydrolátů. Můžete je použít na obličej, jako vůni na sebe, do domu a na prádlo, a nebo právě jako přírodní repelent. A opravdu fungují skvěle. Jenom je musíte přestříkávat častěji, než ty klasické chemické repelenty. Ale díky té nádherné vůni to není vůbec žádný problém. 

Pokud si chcete vyrobit svůj vlastní repelent, můžete tak udělet s pomocí éterických olejíčků. Ty jsou známe pro řadu svých prospěšných vlastností, jednou z nich je právě účinnost odlákat hmyz. Éterické oleje je bezpečné použít na pokožku, ale vždy doporučujeme vyzkoušet kapičku na hřbet ruky a ujistit se, že vám olejíček “sedí”. V naší prodejně najdete testery k oběma éterickým olejům, které nabízíme, nebojte se je vyzkoušet. 

Na 100 ml domácího repelent budete potřebovat: 

  • vhodnou lahvičku, ideálně se střičkou
  • 20 kapek levandulového oleje
  • 20 kapek mátového oleje
  • 20 kapek rozmarýnového oleje
  • 1 čajová lžička líhu
  • 75 ml převařené vody

Ingredience dobře promíchejte v nádobce a nechejte aspoň jeden den stranou, ať se všechny složky dobře spojí. Berte sebou na všechny výlety a podle potřeby domácí repelent přestříkejte. Sprej můžete použít na pokožku i na oblečení. U malých dětí a pejsků ale začněte opravdu opatrně, s malou dávkou. Přírodní repelent nevydrží tak dlouho, jako ten klasický. Proto se musí aplikovat častěji. 

Po kousnutí hmyzu doporučujeme bodnutí namazat jemně éterickým olejem z Levandule lékařské, ta je totiž silně hojivá a antiseptická, navíc také zmírňuje svědění.

Proti hmyzu působí účinně i třeba levandulová svíčka (s tou ale velice opatrně, hlavně při těch zahradních oslavách) a nebo pár kapek levandulového oleje v difuzéru s vodou. 

Doufáme, že teď už se vám otravní hmyzáci vyhnou velkým obloukem. Mějte krásné léto.

Natálie z Levandulové farmy 

 

Odkazy na zmiňované produkty:

https://www.levandulezmoravy.cz/levandule-bio-etericky-olej-10-ml/

 https://www.levandulezmoravy.cz/levandulova-kvetinova-bio-voda-levandule-lekarska-100-ml/

https://www.levandulezmoravy.cz/levandulova-kvetinova-bio-voda/

Grafický návrh vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.