Lavandin nebo levandule?

Levandule jako levandule? Ne tak docela. :) 

V současnosti najdete ve světě něco přes 45 druhů levandule. Liší se zbarvením, květy, velikostí, vůní, vlastnostmi i využitím. Na naší moravské levandulové farmě najdete dva druhy levandule: levanduli lékařskou a lavandin "grosso".

Levandule má ráda suchou až písčitou zeminu a hodně slunce. A přesně tohle jí na jižní Moravě bohatě dopřáváme. Celé naše políčko je v BIO kvalitě - nepoužíváme žádné postřiky ani pesticidy a jiné hnojiva používaná v konvenčním zemědělství. Díky tomu máme nejen nejvyšší kvalitu našich levandulek, ale také podporujeme BIOdiverzitu v okolí - běžte se podívat sami, kolik na poli najdete ještěrek a pavouků, krásných motýlů, včelek a čmeláků. 

Levandule lékařská a lavandin "grosso" patří mezi světově nejvíce pěstované levandule, každá má ale své specifické vlastnosti a využití. Už na první pohled lze u obou druhů levandule vidět pár rozdílů. Zatímco "grosso" má tmavě fialové až namodralé zbarvení, levandule lékařská je spíše zářivě fialová. Liší se také ve velikosti, "grosso" má dlouhé nejen stonky, ale i větší a navíc uspořádanější květy. Když zapojíte další z vašich smyslů, ucítíte i rozdíl mezi vůněmi těchto dvou druhů levandulí. Lavandin voní intenzivně, bohatě, skoro jako gumoví medvídci. Levandule lékařská má naopak jemnou uklidňující vůni. 

Na obou fotkách si můžete důkladně prohlédnout rozdíly květů levandule. Děkujeme mockrát za krásné fotky panu Petru Fojtíkovi! (https://www.instagram.com/petr.fojtik.reality/)

Lavandin "grosso"

Lavandin je francouzský vyšlechtěný druh levandule, který najdete třeba i v krásné a okouzlující Provence. Pěstuje se především pro svou vůni, která je narozdíl od levandule lékařské více sladká a intenzivní. Liší se i ve zbarvení. Už z dálky totiž lavandinové pole září svou namodralou barvou. Lavandin je vhodnější pro okrasné kytice. Jeho květy jsou totiž delší a hustější. Lavandin se narozdíl od levandule lékařské nepoužívá v lékárnictví ani v potravinářství (ale není závadné si z něj udělat třeba sirup, do potravinářství nicméně vždy doporučujeme raději levanduli lékařskou). Díky své intenzivní vůni je lavandin často důležitou složkou do parfémů, je perfektní pro aromaterapii a nebo jen tak, na ozdobu.  Její vůně se krásně uvolní po nahřátí, proto ji používáme do naší levandulové koupele. Po sklizni část přeměňujeme také v éterický olej a květinové vody

Levandule lékařská

Levandule lékařská je používána už od dávných dob v lékárnictví a v lázních. Dnes je levandule lékařská i dobře známým pomocníkem v kuchyni (u nás vede provensálské koření nebo káva). Použít ji můžete i do domácího sirupu, limonád či při pečení. Při zpracování do sirupu doporučujeme používat co nejčerstvější levanduli. 

Její vůně je uklidňující a relaxační, pomůže zklidnit tělo i mysl. Pro zklidnění před spánkem doporučujeme rozehřát pár kapiček éterického oleje v aromalampě nebo nastříkat levandulový hydrolát před spaním na polštář. 

Díky jejím antiseptickým schopnostem pomůže v boji s aknózní pokožkou. Květinový hydrolát můžete pouřívat jako tonikum nebo odličovač pleti. Éterický olej najde cenné využití v každé domací lékarničce.

LEVANDULE LÉKAŘSKÁ LAVANDIN "GROSSO"
potraviny Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Cross Mark on Apple iOS 15.4
kosmetika Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4
péče o aknózní pokožku Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Cross Mark on Apple iOS 15.4
výplň do polštářků Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4
sušená jako dekorace Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4
zklidnění a relaxace Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Cross Mark on Apple iOS 15.4
nabuzení mysli i těla Cross Mark on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4
přírodní repelent Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4
přírodní čistící prostředek Check Mark Button on Apple iOS 15.4 Check Mark Button on Apple iOS 15.4

 

A pokud si stále nebude jistí, která levandule je pro Vás ta pravá, zeptejte se našich zaškolených brigádnic, rády Vám poradí! :-)

Grafický návrh vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.