Levandulová aromaterapie

Éterické oleje jsou základními kameny aromaterapie. Jedná se o 100% výtažky z rostlin, a to z jejich celých částí. I kvůli tomu je cena éterických olejů vyšší, pro naplnění pár 10 ml lahviček je potřeba i několik kilogramů rostlin. Olejíčky se destilují různými způsoby, o tom jak je destilujeme my si můžete přečíst krátký článek tu. Éterické oleje můžou být buď čisté (jednodruhové) a nebo míchané (směsy olejů). Základní orientace v éterických olejích je podle čichu, jestli nám voní nebo ne, éterické oleje ale můžou mít i mnoho dalších cenných benefitů.

Aromaterapie má dlouhou tradici i u nás v Česku. Aromalampy jsou součástí snad každé domácnosti. Dokážou totiž provonět i celý dům. Pojďme se teď ale zaměřit i na to, co jednotlivé vůně znamenají pro nás. 

Z naší nabídky možná už znáte éterické olejíčky dva, a to z levandule lékařské a z lavandinu "grosso". Oba olejíčky se liší jak svou vůní, tak především využitím. V aromaterapii můžeme používat oba dva, nicméně jejich využití se liší ve všech ohledech. 

Éterické oleje můžou mít pozitivní vliv na naše celkové rozpoložení, náladu, emoce, ale také na fungování našich orgánů. Z minulosti jejich použití v lékarnictví velmi dobře známe, v dnešní době většinou věříme spíše modernější západní medicíně. 

Použít éterické oleje můžeme do aromalamp a difuzérů, ale třeba i do koupele nebo při masáži. Důležité je, aby byl éterický olej 100 % přírodní (nejlépe v bio kvalitě nebo měl jinou ekologickou certifikaci) a v neposlední řadě je důležité si i prostudovat jeho přesné využití (některé olejíčky třeba nejsou vhodné pro styk s pokožkou). A teď už se přesuňme na konkrétní využití našich levandulových éterických olejů: 

Éterický olej z levandule lékařské

Mezi světově nejoblíbenější byliny patří jednoznačně levandule lékařská. Pro své schopnosti a uklidňující vůni se používá už od pradávna a to v několika odvětvích - v lékárnictví, lázních a koupelích. 

V rámci aromaterapie se silice z levandule lékařské používá na zklidnění duše a těla. Levandule povoluje napětí a stres, navazuje pocit klidu a tím pomáhá snáze usnout. Dá se použít i při bolestech hlavy, sezónních alergiích a díky jejím antiseptickým vlastnostem i jako doplněk péče o aknózní pokožku. Narozdíl od lavandinu můžete éterický olej z levandule lékařské použít přímo na pokožku. Nebojte se tedy vkápnout jednu kapku oleje na zápěstí (nebo jiný pulzní bod), obtisknout do druhého zápěstí a jen se jemně nechat unášet na vůni omamné levandule. Skvělý je i smíchaný se základním olejem (třeba kokosovým, mandlovým, meruňkovým, jojobovým) při uvolňující masáži celého těla, nohou nebo rukou. Perfektně funguje i pro uklidnění v rámci meditace. Některé konkrétní tipy najdete popsané i ve článku domácí lékárnička.

(Pro styk s pokožkou opravdu stačí jen jedna kapka, po rozředění v koupeli nebo při masáži pak můžete kápnout 3-5 kapek.)

Éterický olej z lavandinu

O zásadních rozdílech mezi touto francouzskou vyšlechtěnou levandulí a "klasickou" levandulí lékařskou jsme už psali ve článku tu. Stejně jako se liší jejich vzhled a vůně, liší se i jejich vlastnosti a použití v aromaterapii. Narozdíl od levandule lékařské má lavandin schopnosti docela opačné.

Jeho esence nezklidňuje, ale naopak spíše probouzí mysl, povzbuzuje kreativitu a navazuje příjemnou atmosféru. Není vhodný k aplikaci na pokožku, ale perfektní je rozředěný s vodou v aromalampě (stačí 3 - 5 kapiček olejíčku). Jeho specifická svěží vůně provoní celou místnost. 

 

Éterické oleje nikdy nepodceňujte a nepřežeňte to s nimi, vždy radši kapněte méně, přidat 1 - 2 kapky můžete vždy. Tady totiž opravdu platí, že méně je více. Olejíčky nedoporučujeme užívat vnitřně. 

 

 

Zmíněné olejíčky z článku:

https://www.levandulezmoravy.cz/levandule-bio-etericky-olej-10-ml/

https://www.levandulezmoravy.cz/levandulovy-olej-bio-grosso-10-ml/ 


Aromatipmeditace se může zdát možná až moc spirituální, ale zkuste si jen sednout nebo lehnout, na nějaké klidné místo a chvilku, třeba jen 5-10 minut, vnímat, co se kolem vás děje. Vnímejte vůni rozléhající se z aromalampy nebo nasávejte aroma uvolňující se na vašem zápěstí. Na chvilku se nad ničím nestresujte, jen vnímejte to omamné aroma, zvuky kolem vás, pocity, které vám to přináší. Zkuste to jen na pár minut a uvidíte, jak se vaše nálada rázem změní. 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.